Modificatie

Het Arno Bornkamp Project

Eind 2007 kwam Arno Bornkamp bij Saxomania met zijn Selmer Mark VI altsaxofoon met lage A. Arno wil deze sax gebruiken om een Cd op te nemen maar liep tegen de stemmingsproblemen van het instrument aan waardoor het instrument onbespeelbaar leek; de lage D, C en Cis waren ongeveer 20 cent te laag wat een behoorlijke afwijking is. Reden voor een uitdagende modifcatie.

Verplaatsing van de toongaten

Voor kleine afwijkingen in de stemming kun je een te hoge toon lager krijgen d.m.v. het inplakken van een maantje om het effectieve tooncentrum van een toongat te verplaatsen. Het verhogen van een toon is veel moeilijker.
De enige mogelijkheid om de toon hoger te krijgen is om de kleppen verder open te zetten maar de afwijking was zodanig dat een rigoreuze ingreep nodig was. Verplaatsen van het Cis en C gat was de enige mogelijkheid.

De operatie

Dat betekende dat de huidige toongaten eraf gezaagd moesten worden en dat de nieuwe toongaten er weer op de goede plek opgesoldeerd moesten worden.
Onze edelsmid Marlies Pinksterboer was de enige die de toongaten met esthetisch resultaat kon maken.
De nieuwe toongaten moesten daarna zover mogelijk verplaatst worden ten opzichte van de oude toongaten omdat ik de tonen liever te hoog dan nog steeds te laag zou willen hebben. Ook het kleppen mechaniek moest nog steeds in staat zijn om De C en Cis kleppen te doen sluiten.

Afrondend werk

Nadat de toongaten gemaakt waren ruste mij de taak de toongaten op de nieuwe plaats te solderen en daarna de nieuwe toongaten uit te boren. Dit moest met zo min mogelijk lak schade omdat de saxofoon nog zo mooi in zijn lak zat. Daarna heeft Marlies nog de kleppen verlengd om de kleppen weer boven de nieuwe toongaten te krijgen.

De lage C | het resultaat

Na de modificatie constateerde ik dat de lage D en Cis nu op stemming waren.
Nu restte alleen nog de lage C op stemming te krijgen door het B gat aan te pakken. Verplaatsen was onmogelijk door de rand van de beker. Bovendien was de stemmingsafwijking daarvoor te klein. Door de beschermbeugel waar de de B, Bes en A klep tegen aanzitten te verhogen, kon ook de lage C op stemming gekregen worden.
En zeker nadat het instrument een goede revisie had gehad, was de modificatie zeer geslaagd.


Cis-modificatie

Op veel altsaxofoons zijn de oktaven vanaf de Cis-2 omhoog groot. Zo ook op de Selmer Reference van Johan v.d. Linden.
Deze modificatie heb ik jaren geleden ontworpen, nadat ik een soortgelijke mechaniek op een Martin altsaxofoon uit 1920 had gezien! Simpel en uiterst effectief.
Ik bedacht een alternatieve duimsteun waar het mechaniek op zat, zodat er niet hoeft te worden gesoldeerd.

Het mechaniek maakt het mogelijk de octaven zelf af te stellen!
Heel wat effectiever dan het mechaniek bedacht op de Selmer Serie III.


Ergonomische modificatie

Voor mijn goede vriend en klant Ties Mellema heb ik een modificatie ontworpen die het mogelijk maakt om de lage C te spelen met de rechter duim.

Door een ongeluk met een glas waren er zenuwen beschadigd in zijn rechterhand.
Hierdoor werd het heel moeilijk om een C/ Es binding met de rechter pink te spelen.

De modificatie zorgt dat de lage C met de rechter duim gespeeld kan worden.
Hierdoor wordt de Lage C naar Es binding, een beweging van de hand!
Deze modificatie zit nu op zijn Selmer Reference altsaxofoon, en op zijn Selmer MVI baritonsaxofoon.
Ties vertelde mij dat hij deze manier van de lage C spelen nu steeds vaker gebruikt, door de makkelijke bediening!